mamablizniacza

mamablizniacza

niedziela, 24 listopada 2013

cynamonowa ciastolina


Przepis na naszą cynamonową ciastolinę:

2 szklanki mąki
1.5 szklanki wody
pół szklanki soli
2 łyżki oleju roślinnego
2łyżeczki cream of tartar
kilka kropli gliceryny
spora ilość cynamonu

Składniki mieszamy ze sobą a następnie gotujemy do momentu aż ciastolina zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie odstawiamy aby wystygła. Ugniatamy rękoma aż wszystko się ładnie połączy. 

Najpierw chłopcy mogli użyć szyszek, tekturowej rurki, kolców z łupinki kasztana jako pieczątek. A następnie utworzyli kompozycje jesienne z przygotowanych materiałów(groszek, szyszki, owoce dzikiej róży, żołędzie). Możecie użyć również gotowej ciastoliny w kolorach jesiennych.




15 komentarzy:

  1. Ja chyba bym ją zjadła, bo uwielbiam cynamon:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie ! pachniała cudnie i bardzo fajnie się lepiło:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. baaardzo:) trzeba się pilnować żeby nie schrupać:)

      Usuń
  3. Wow! Muszę to spróbować zrobić.. bardzo nie lubię zapachu tej sklepowej ciastoliny, a to będzie taka z naturalnych składników.. sporo frajdy i dla mamy i dla dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiliśmy jeszcze lawendową też super wyszła

      Usuń
  4. Spora ilość cynamonu, czyli ile? Rozumiem, że chodzi o taki cynamon w proszku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak cynamon w proszku. PS tyle aby ładnie pachniało i kolor był ładny ciastoliny.

      Usuń
  5. A co to jest cream of tartar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest taki proszek który dodaje się do białek żeby były sztywniejsze jak się je ubija. W UK bardzo popularny. Mozna zastąpić proszkiem do pieczenia

      Usuń
  6. A co to jest cream of tartar

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry, jaka porcja ilościowa wyszła z takiej ilości składników?
    Pozdrawiam,
    Aga

    OdpowiedzUsuń