Przepis na naszą cynamonową ciastolinę:
2 szklanki mąki
1.5 szklanki wody
pół szklanki soli
2 łyżki oleju roślinnego
2łyżeczki cream of tartar
kilka kropli gliceryny
spora ilość cynamonu
Składniki mieszamy ze sobą a następnie gotujemy do momentu aż ciastolina zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie odstawiamy aby wystygła. Ugniatamy rękoma aż wszystko się ładnie połączy.
Najpierw chłopcy mogli użyć szyszek, tekturowej rurki, kolców z łupinki kasztana jako pieczątek. A następnie utworzyli kompozycje jesienne z przygotowanych materiałów(groszek, szyszki, owoce dzikiej róży, żołędzie). Możecie użyć również gotowej ciastoliny w kolorach jesiennych.
Ja chyba bym ją zjadła, bo uwielbiam cynamon:)
OdpowiedzUsuńno właśnie ! pachniała cudnie i bardzo fajnie się lepiło:)
UsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbaaardzo:) trzeba się pilnować żeby nie schrupać:)
UsuńWow! Muszę to spróbować zrobić.. bardzo nie lubię zapachu tej sklepowej ciastoliny, a to będzie taka z naturalnych składników.. sporo frajdy i dla mamy i dla dziecka :)
OdpowiedzUsuńrobiliśmy jeszcze lawendową też super wyszła
UsuńSpora ilość cynamonu, czyli ile? Rozumiem, że chodzi o taki cynamon w proszku..
OdpowiedzUsuńtak cynamon w proszku. PS tyle aby ładnie pachniało i kolor był ładny ciastoliny.
UsuńA co to jest cream of tartar
OdpowiedzUsuńto jest taki proszek który dodaje się do białek żeby były sztywniejsze jak się je ubija. W UK bardzo popularny. Mozna zastąpić proszkiem do pieczenia
UsuńA co to jest cream of tartar
OdpowiedzUsuńcoś jak proszek do pieczenia
UsuńFajna;)
OdpowiedzUsuńdzięki:*
UsuńDzień dobry, jaka porcja ilościowa wyszła z takiej ilości składników?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Aga